Reunió C2C per compartir experiències i bones pràctiques en la generació de projectes europeus d’innovació

El passat dimarts 8 de setembre, el consorci europeu, coordinat per Packaging Cluster, dins del programa COSME European Cluster Excellence Program, Safe Smart Food, va reunir diferents experts professionals en gestió de projectes per a la transferència de coneixement entre les entitats implicades. Durant la conferència es van compartir experiències, oportunitats, consells i bones pràctiques per assolir l’excel·lència.

La implementació d’activitats conjuntes per enfortir la col·laboració entre clústers entre els socis és una de les accions incloses en el marc del projecte amb els propòsits de:
– Coaching i formació de coordinadors de clústers i els seus socis
– Promoure l’aprenentatge i l’intercanvi de coneixements entre grups
– Facilitar accions de col·laboració clúster a clúster per ajudar les organitzacions de clústers
– Organització de visites d’estudi per compartir experiències i bones pràctiques
– I enfortir una cooperació més estreta per generar confiança i relacions destinades a millorar l’entorn empresarial de les pimes

Per fer-ho, el consorci va organitzar dues reunions virtuals per compartir coneixements i experiència (la segona encara per venir) sobre les millors pràctiques de format de servei de suport que excel·len en qualitat, valor afegit i aptitud estratègica per millorar la competitivitat, la innovació i el creixement de les pimes del clúster. ; i una sessió d’aprenentatge entre iguals i d’intercanvi de coneixement sobre reptes conjunts d’innovació per accelerar el desenvolupament i el creixement de les pimes.
Aquesta trobada virtual va ser l’ocasió perfecta per connectar, en temps real, amb les organitzacions encarregades del projecte Safe Smart Food, repartides per tota Europa: el Packaging Cluster i el Cluster Foodservice, d’Espanya; Business Upper Austria, d’Àustria; Food Products Quality Cluster, situat a Letònia; i el SMART Food Cluster, a Lituània. A més, podríem conèixer diferents metodologies de treball utilitzades per abordar una correcta execució de projectes d’innovació col·laborativa, alineats amb l’estratègia de la Unió Europea.

Després d’una primera presentació i ronda de presentacions moderada per Heidrun Hochreiter, responsable del clúster del Food-Cluster in Business Upper Austria, el coordinador del Smart Food Cluster, Giedrius Bagusinskas, va explicar les oportunitats i els beneficis del programa ERASMUS +, com ara el suport a l’educació , formació, jovent i esport a Europa, amb un pressupost total de 14.700 milions d’euros.

Giedrius va presentar alguns exemples realitzats per la seva organització en suport a la gestió de clústers, així com la creació d’una xarxa de formació per a la transferència de coneixement, com ara DIGIFOF.Després d’això, l’expert i consultor de Horizon 2020 Janis Ancans va compartir la seva experiència amb les tendències de participació en la bioeconomia de Letònia. Horitzó 2020 és un programa de finançament que distribueix uns 80.000 milions d’euros per a la innovació i la investigació, que requereix un procés de selecció dur i molts requisits. Només es selecciona 1 de cada 8 propostes.

En aquest sentit, Janis Ancans va proporcionar una sèrie d’eines per ajudar-nos a adaptar el nostre projecte a les demandes del programa, com en el cas del Centre d’Excel·lència de Biomaterials del Bàltic o CAMART2.

A continuació, Josep Casamada, cap de projecte a l’AIE Tèxtils, va explicar com el clúster català ha presentat diverses propostes al programa COSME, que té un pressupost de 2.300 milions d’euros en suport a pimes i emprenedors.
Tot i que els projectes en curs estan paralitzats a causa de la pandèmia, Casamada destaca els avantatges de dur a terme missions internacionals i intercanvis estratègics, on es reforcen les relacions i es generen consorcis duradors, una cultura d’internacionalització. A més, va oferir alguns consells, com ara: ser ambiciós a l’hora de fixar els objectius del nostre projecte i, al mateix temps, correspondre als punts determinats a la convocatòria, sense oblidar escollir socis que aportin valor afegit al projecte, per la seva especialització i coneixement.

A continuació, Christoph Reiss-Schmidt, de Business Upper Austria, va explorar els reptes i les oportunitats del programa H2020, amb dades d’interès per a les entitats participants, com la de la darrera convocatòria, al voltant del 50% del pressupost estimat dels projectes seleccionats es va finançar.

Al 2019, l’entitat austríaca va impulsar el projecte DIGIBCUBE, que busca desbloquejar el potencial de col·laboració intersectorial de les pimes mitjançant la combinació de diferents tecnologies aplicades a la medicina i oferint als pacients un sistema de diagnòstic-tractament ràpid i eficaç.

Per acabar, Emma Vendrell, cap de Projectes Internacionals d’ACCIÓ, va presentar les futures convocatòries i oportunitats de finançament a la Unió Europea, com ara el COSME Cluster Go International, que en la seva tercera generació pretén superar la ràtio de 23 associacions presentada l’any passat; o el Cluster Excellence, que s’espera que obri el període d’inscripció abans de finalitzar l’any. Al 2020, la transició marcarà la direcció dels projectes europeus: la transició climàtica, cap a la sostenibilitat i la transició cap a la digitalització digital. Com va dir Emma Vendrell, podem veure aquest fet reflectit en altres convocatòries com l’esmentat Erasmus +, el programa LIFE, l’ENI CBC “Mediterranean Sea Basin Program” o l’Interreg.

Nicolas Espitalier de B-LINK va ser l’encarregat d’acabar la sessió. Va proposar establir una estratègia de participació, alineada amb les polítiques europees, en què responguéssim a una sèrie de preguntes per determinar si el que estem fent ho estem fent bé. També ens va proporcionar una sèrie d’eines i pàgines de consulta sobre les trucades actualitzades. Al final, va sortir un debat entre els professionals presents al seminari i es van resoldre les preguntes i els dubtes.

Després d’aquesta reunió del CSC, està en camí el hackathon internacional Hack AgriFood’20, per trobar solucions per al sector de l’agricultura i l’alimentació als reptes causats per la crisi del COVID-19 i un altre C2C sobre les tendències futures dels sectors agroalimentaris i afins. Consulteu aquesta i totes les novetats sobre European Project Safe Smart Food, al seu perfil de LinkedIn, Twitter i Facebook.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
QUÈ POTS LLEGIR A CONTINUACIÓ
Modificar cookies