Nou programa d’accions derivat d’una estratègia de col·laboració de cinc anys

  • El consorci Safe Smart Food té com a objectiu proporcionar serveis nous i millors als membres dels cinc clústers

Durant els darrers mesos, l’equip Safe Smart Food ha estat treballant en l’anàlisi de les cadenes de valor dels aliments i envasos i els seus ecosistemes a tots els països implicats (Àustria, Letònia, Lituània i Espanya) i trobant reptes i oportunitats comuns per elaborar un una estratègia comuna de l’any amb l’objectiu principal de desenvolupar activitats comunes i complementàries a nivell europeu explotant sinergies i recursos comuns.

En una primera etapa, els clústers van definir els seus propis factors clau d’èxit (KSF) que guiarien l’estratègia del clúster i el seu pla d’acció en els propers anys. Amb aquests KSF en ment, el consorci va trobar àrees comunes per construir iniciatives mútuament interessants i organitzar un taller amb tots els participants del projecte per validar les línies de col·laboració proposades i definir activitats comunes per a cadascuna d’elles. Com a resultat, es van identificar cinc àrees de col·laboració:

1. Reforçar la governança, la reputació i l’atractiu de la marca del Cluster i donar suport als membres en les seves activitats bàsiques de negoci

Alguns dels principals factors d’èxit presentats pels clústers i agrupats sota aquest objectiu inclouen, per exemple: augmentar l’impacte del clúster i el seu desenvolupament exportador millorant la seva activitat actual de “negoci principal”, per centrar-se en allò que és important per als membres i l’oferta els donen suport o esdevenen actors forts a l’hora de proporcionar, per exemple, espai d’incubació, difusió de les millors pràctiques, innovació …, entre d’altres.

2. Promoure la sostenibilitat en tota la cadena de valor

Fomentar i donar suport a la sostenibilitat a tota la cadena de valor alimentària té una rellevància elevada en la indústria alimentària i d’envasos i tindrà un impacte positiu per als membres del clúster, ja que la UE la ha definit com un objectiu estratègic clau i una part rellevant de NGEU. els fonaments s’assignaran en aquest tema.

3. Fomentar la competitivitat dels membres mitjançant la innovació

La innovació és molt rellevant en aquest projecte perquè permet reforçar la tecnologia al llarg de tota la cadena de valor, ajuda el sector a mantenir l’atractiu i la rellevància en l’economia i proporciona formació i formació en innovació per a estratègies de col·laboració i intercanvi de coneixement entre les organitzacions.

4. Reforçar la col·laboració internacional i l’intercanvi d’informació

La col·laboració internacional és el centre del programa SSF i de la seva part de serveis de clústers. El suport internacional als membres del clúster també és un dels serveis més valorats. Reforçar l’intercanvi i la col·laboració d’informació és un pilar essencial d’aquesta estratègia.

5. Liderar projectes més grans i audaços, inclosos els de la UE, amb un major impacte en la indústria

Els clústers, com a institucions sectorials, han d’ambicionar-se per liderar projectes més grans i audaços amb un major impacte en la indústria que permeti liderar activitats de canvi estratègic i una elevada reputació internacional a través de la forta marca Food Cluster com a oportunitat per a projectes internacionals.

Dins de cadascuna d’aquestes àrees de col·laboració, es van definir noves activitats i serveis i es publicaran aviat, però aquí en teniu algunes per avançat: una agenda d’innovació amb viatges d’intercanvi de coneixement, qui és qui està en l’ecosistema d’innovació i col·laboració amb empreses de nova creació; informes d’intel·ligència del mercat internacional; missions comercials internacionals; i una cimera de sostenibilitat, entre d’altres.

Voleu saber-ne més? Poseu-vos en contacte amb nosaltres!

El projecte Safe Smart Food està format per 5 clústers de 4 països de la UE, Smart Food Cluster, Business Upper Austria, Packaging Cluster, Foodservice Cluster i Food Products Quality Cluster, que s’han unit per promoure la internacionalització dels clústers associats i les seves empreses membres .

Els objectius del projecte són enfortir la col·laboració entre clústers i millorar la seva capacitat de gestió per crear les condicions d’un ecosistema favorable al sector agroalimentari per impulsar la innovació, la competitivitat i la internacionalització de les pimes i oferir a les pimes del clúster un programa integrat de serveis basats en l’excel·lència.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
QUÈ POTS LLEGIR A CONTINUACIÓ
Modificar cookies