Més de cent empreses de l’alimentació i el packaging debaten sobre el futur de l’envàs alimentari

El Clúster Foodservice i el Clúster del Packaging van organitzar el passat 17 de maig una conferència virtual amb motiu del dia mundial del reciclatge, amb més de 100 assistents

Durant la sessió es van exposar les diferents estratègies actuals per a la incorporació de l’economia circular i la normativa que existeix amb aquesta comesa

Les organitzacions reclamen normes legals que s’ajustin a la realitat, així com una harmonització de les mesures preses a nivell estatal i europeu.

Coincidint amb el dia mundial del reciclatge, el passat dilluns 17 de maig el Clúster Foodservice i el Clúster del Packaging van celebrar un debat al voltant de l’economia circular i el marc regulador que regeix als envasos alimentaris, amb una llotja de doctors i experts en sostenibilitat i gestió empresarial responsable i un centenar d’empreses participants.

Preocupacions com l’impacte mediambiental, la reciclabilitat dels envasos, el cicle de vida dels productes, la seguretat alimentària o el greenwashing van sortir a la llum durant les més de dues hores de sessió virtual.

Carles Martínez Gasol, Director General de Projectes d’Inèdit i Doctor en Ciències Ambientals, va ser l’encarregat de realitzar la primera ponència, dedicada a desgranar els punts més rellevants de la nova Directiva Europea de plàstics d’un sol ús (SUPD), que entrarà en vigor aquest mes de juliol. Segons Martínez Gasol, amb la nova legislació “veurem canvis de materials, noves solucions que afectin el disseny de producte, hi haurà un impuls del r-PET, de la servitizació, de la reutilització, de millora de la recollida selectiva…”.

Rosa García, Directora General de Rezero i Doctora en Sostenibilitat, va parlar sobre el futur de la legislació en packaging alimentari en una Europa Zero Waste, centrant-se en la nova Llei de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, que destaca per prohibir l’ús de monodosi i elements d’un sol ús en hotels i restaurants i l’obligatorietat que les càpsules monodosi de cafè, infusió o brous siguin compostables.

Per part seva, Montse Castillo, Sòcia fundadora de RepaQ Packaging Consulting i Doctora en Química ambiental, va detallar les mesures del nou Pla d’Acció europeu d’economia circular, posant èmfasi especial als aspectes relatius a plàstic i packaging. En aquest sentit, el Pla recull la necessitat de la reducció en origen i d’exigir que tot envasi sigui reciclable o reutilitzable.

L’última ponència va ser de Victoria Ferrer, Directora del Gremi de Recuperació de Catalunya i Experta en la Gestió de Residus, que va alertar sobre la demonització del plàstic i el perill que suposa que se substitueixi per altres materials que tampoc garanteixen la circularitat: “per exemple, quan ho substituïm per paper o cartó, si la làmina de plàstic no es pot separar també es degrada amb la fibra i veiem que sali el paper reciclat amb traces de polímer i és encara pitjor”.

A més de les ponències, es van realitzar dues taules rodones a les quals es van incorporar Marta Conill, Key Account Manager de Duni Group; Amaya Prat, Directora d’I+D+I i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen; i Teresa Sancho, Directora de Qualitat i Medi ambient del Grup Saica. En elles es van debatre les tendències sota les noves legislacions i es van compartir els casos d’èxit desenvolupats en les seves respectives empreses, propiciant una conversa amb els assistents entorn a solucions de packaging que tinguin en compte l’ecodisseny, la protecció del producte i la viabilitat econòmica, amb una visió holística del sistema actual de reciclatge.

Gràcies a la interacció entre agents clúster com el Packaging Cluster i el Clúster Foodservice s’aconsegueixen detectar i resoldre necessitats i demandes concretes de la indústria en el context actual i futur, per treballar units la innovació i l’estratègia de mercat.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
QUÈ POTS LLEGIR A CONTINUACIÓ
Modificar cookies