El passat 23 i 24 de febrer, l’ecosistema del Clúster Foodservice, format per empreses que representen més del 50% del Foodservice a Catalunya, es va reunir a les instal·lacions de Mas Solà per celebrar l’esdeveniment estratègic anual, la VIII Immersió Estratègica. La trobada d’enguany es va focalitzar en la sostenibilitat, punt estratègic clau que marca i marcarà moltes de les decisions sectorials a curt, mig i llarg termini.
Les noves legislacions tant d’envasos com de malbaratament alimentari estan impulsant un canvi en les corporacions del sector alimentari i del Foodservice, que estan replantejant les seves estratègies i estan posant el focus principal en l’economia circular i en planificar accions per ser més sostenibles en tots els punts de la cadena de producció.
A la VIII Immersió Estratègica, trobada anual de tota la cadena de valor organitzada pel Clúster Foodservice, es van presentar solucions per entendre i afrontar aquests reptes. El primer dia, la Presidenta del Clúster i CEO de Frit Ravich, Judith Viader, va inaugurar la jornada amb un discurs optimista i ple d’entusiasme, exposant que per ella “El Foodservice és vida”, fent referència a tot el que s’ha viscut al llarg dels darrers anys de pandèmia i tot el que el sector s’ha hagut de reinventar per fer-hi front. La inauguració va anar seguida de la intervenció d’en Joan Martí, Director d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ. El Joan va parlar sobre els Clústers com a fonts de nous models empresarials, exposant dades molt rellevants sobre l’impacte que aquestes organitzacions tenen en les seves empreses membres. Les dades presentades formen part d’un estudi fet per ACCIÓ que analitza i compara empreses que pertanyen i a un Clúster i empreses que no mitjançant 7 indicadors de performance empresarial. L’estudi ens revela que les empreses que pertanyen a algun Clúster han crescut en facturació un 15,5% més (17-19) que les que no en formen part. També, que han tingut una major ocupació d’un 3,5% més i que son un 9% més exportadores.
A continuació, el Gerent del Clúster Foodservice, Alejandro Utrera, va exposar les oportunitats que ofereix l’organització pel seu ecosistema aquest 2023, com els esdeveniments corporatius, els projectes d’innovació col·laboratius, els observatoris de dades del mercat, les accions de visibilitat corporativa, les campanyes de reinversió de les quotes o els grups de treball per explorar els reptes del sector a través principals eixos estratègics.
Seguidament, es va passar a la dinàmica dels Grups de Treball de Digitalització i de Sostenibilitat, d’on van sortir propostes col·laboratives molt interessants per enfortir el teixit empresarial del Foodservice, la indústria alimentària i la restauració a Catalunya.
El primer dia de l’esdeveniment va concloure amb la intervenció del José Luís Yzuel, President de la Hostaleria d’Espanya, que va analitzar les dades globals del sector amb el tancament de l’any, posant èmfasi en com afrontar el principal repte del sector: la falta de treballadors amb formació específica i amb interès, analitzant d’on ve aquesta dificultat i com es pot afrontar o solucionar per tal de rebaixar la rotació i afavorir la retenció del talent. La intervenció va anar seguida del sopar corporatiu i un tast de ratafia maridat amb pastisseria de la mà de La Sobirana Cooperativa.
El segon dia de la Immersió va ser inaugurat pel Sr. Joan Gòdia i Tresánchez, Director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya. El Sr. Gòdia va exposar el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026, política alimentària construïda amb la participació de tots els agents, des de la producció d'aliments fins als consumidors i consumidores passant per les indústries d'elaboració, transformació i distribució, com també la venda i la restauració.
Un cop finalitzada la intervenció institucional, es va donar pas a la dinàmica de Grups de Treball, en aquest cas, a tres grups: Nutrició, Ciència i Salut, Nous Models de Negoci i Comunicació interna i externa del Clúster. Aquests grups també van generar idees de projectes i accions concretes molt interessants que marcaran les passes a seguir d’aquests 3 subeixos de treball.
La jornada va seguir amb la intervenció del Benoit Mahe, expert en Sales Coaching i TED Talker, que va centrar el seu discurs en com motivar els equips comercials en entorns inestables i canviants. L’esdeveniment es va concloure amb la taula rodona amb recomanacions per crear models de negoci sostenibles en restauració, taula formada pel Xavier Herreros (Gustos), la Cristina Alonso (Areas) i l’Artur Arqués (Central Borne).
La presidenta del Clúster Judith Viader va realitzar un breu discurs de cloenda, expressant la satisfacció d’haver pogut realitzar la jornada amb resultats tant interessants i sobretot destacant que “Al llarg d’aquestes 24 hores s’ha respirat un ambient de família” i culminant amb un “Llarga vida al Foodservice!”.
Buscador de continguts del clúster
Comentaris