Durant els últims anys, l’avanç tecnològic ha crescut exponencialment i ens trobem immersos en un procés de canvi. Si bé fa uns anys la transició digital suposava un factor diferenciador per les empreses, avui dia comença a ser un requisit per poder afrontar els reptes als que ha de fer front el sector alimentari.
Las regles del joc han canviat i les empreses necessiten adaptar-se a un mercat cada vegada més competitiu i canviant. A més, a les tendències de consum actuals, es percep una creixent preocupació per aspectes com la seguretat alimentària, la sostenibilitat i la traçabilitat dels productes.
Tecnologies com el Blockchain, utilitzat per garantir la traçabilitat, o l’ús del Big Data en la seguretat alimentària, posen de manifest la importància d’incorporar aquestes solucions en empreses del sector alimentari. Hem d’orientar el nostre posicionament cap a les demandes dels nous consumidors.
A més a més, el desenvolupament d’internet ha provocat canvis importants en la manera de demandar i comprar productes. Això incideix directament en la distribució, que exigeix una major rapidesa i flexibilitat. Aquestes exigències escapen a vegades de la tecnologia tradicional o suposen una pèrdua substancial de recursos.
La oportunitat de la digitalització
No obstant això, l’escenari és prometedor. La tecnologia ens obre les portes a una activitat empresarial on podem simular l’impacte de diferents opcions potencials de les que disposem, redirigir recursos a àrees de màxim impacte, respondre ràpidament als canvis, anticipar-nos i orientar els processos comercials cap als resultats adients pel client.
La transformació digital, implica una reducció de costos, degut a l’automatització de tasques abans realitzades manualment, l’optimització de la producció, la reducció d’averies, el control sobre els inventaris, i un llarg etcètera.
A aquesta reducció de costos se li suma l’agilitat i simplicitat que aporta a qualsevol procés de negoci. En aquest sentit, destaquen les eines com els ERP, que recopilen una immensa quantitat de dades, els interpreten i n’extreuen informació de valor, que s’utilitza per facilitar el seu ús a l’hora de prendre decisions.
Però compte: les dades no valen res per elles soles. S’han de transformar i establir processos per convertir-ho en informació que aporti un valor real.
Si vols conèixer més detalls sobre els ERP, et convidem a que visitis Sothis Academy, el portal de formació de Sothis, empresa tecnològica líder en solucions de ciberseguretat, gestió empresarial, SAP i consultoria digital. Aquest espai és un punt de trobada on els experts de l’empresa expliquen de manera gratuïta com les solucions SAP et poden ajudar a resoldre els principals reptes als que han de fer front les empreses del sector alimentari.
El moment d’evolucionar és ara. T’hi apuntes?
14 abril 2025
Des del Clúster Foodservice continuem apostant per la sostenibilitat i la innovació en el sector. Actualment, estem treballant en Agrival, el projecte estratègic que té com a objectiu desenvolupar circuits òptims per a la gestió de residus i simplificar els processos de la cadena alimentària, tot disposant d’eines de càlcul de petjada mediambiental per procés.
25 febrer 2025
Els dies 20 i 21 de febrer, el Clúster FoodService ha celebrat amb gran èxit la X Immersió Estratègica, consolidant-se com l’esdeveniment de referència per a professionals i empreses del sector. Durant dos dies, més de 70 assistents es van reunir a l’H10 Imperial Tarraco de Tarragona per analitzar tendències, compartir coneixements i dissenyar estratègies de creixement en un mercat en constant evolució.
27 setembre 2024
De lamà d’Ambit, Fundació Champagnat, SERHS Food, Nakide i el Clúster Foodservice,amb el suport d'ACCIÓ, s’impulsa un projecte pioner per a la promoció de lasalut en l'àmbit de la restauració.
Buscador de continguts del clúster
Comentaris