El sector del Foodservice comença la remuntada

La “nova normalitat” deixa canvis d’hàbits en l’alimentació com ara l’augment del takeaway, la reducció de la despesa per àpat i l’avançament de l’hora de sopar

El mes d’abril va registrar la facturació més gran dels últims 14 mesos al sector del Foodservice, fins i tot superior a la dels mesos d’estiu de l’any passat. Tot i que encara no s’ha arribat als nivells de facturació de 2019, les dades de consum d’alimentació i beguda demostren que a partir del passat mes de març va començar la recuperació. Així ho revela l’Informe “El consum en Foodservice després de la fi de l’estat d’alarma” elaborat pel Clúster Foodservice de Catalunya i l’empresa d’estudis de mercat NPD Group.

Amb les dades acumulades de gener a abril d’aquest any, el consum de Foodservice segueix sent un 36% mes baix del que era el 2019 però creix un 3% respecte 2020, un creixement que s’accelera els darrers mesos. Si al mes de febrer el sector havia facturat 1.525 milions d’euros, al mes de març la xifra ja puja a 1.957 milions i a l’abril arriba als 2.310 milions d’euros de facturació. També s’incrementa la despesa per àpat i comensal, que a l’abril de 2020 havia caigut un 27,8% respecte el 2019 i aquest abril ja ha igualat la xifra de 2019. Tot i així, l’informe alerta que l’increment del QSR (establiments de menjar ràpid), el menjar per emportar i el repartiment a domicili, pressionen a la baixa la despesa per comensal. Actualment un 33% dels clients gasten menys de 5 euros en un àpat principal quan consumeixen en establiments de restauració o compren menjar preparat, un 39% gasten entre 5 i 10 euros, el 20% gasta entre 10 i 20€ i només un 8% dels clients gasta més de 20 euros (sis punts per sota de l’any 2019).

Pel que fa als hàbits dels consumidors, hi ha canvis provocats per la pandèmia que es mantenen després de la fi de l’estat d’alarma i s’incorporen a la “nova normalitat”, com ara l’augment de les opcions “OffPremise” (fora de sala) com el takeaway (que era un 15% del consum de restauració l’abril del 2019 i l’abril del 2021 representa un 28%). També la reducció del pes dels àpats principals i l’augment dels menjars entre hores –a causa del teletreball, entre d’altres factors- i, finalment, un avançament en l’horari dels sopars: actualment un 29% dels enquestats afirma sopar abans de les 21h, mentre que l’any 2019 només eren un 18%.

Pel que fa a les dades segmentades per Catalunya i Balears, les tendències de consum són similars a la resta de l’Estat però amb un ritme de recuperació una mica més lent (a causa de la implementació de mesures més restrictives), amb un major pes del consum de menjar preparat a supermercats, i amb menys hàbit d’anar al restaurant (dos punts menys que a l’Estat).

El mercat de Foodservice inclou el consum de tots els aliments i begudes, llestos per consumir, independentment del lloc de compra (restauració, comerços, establiments hotelers, menjadors universitaris, màquines de vending, delivery, etc.). Pel que fa a la metodologia, l’estudi elaborat per NPD Group per encàrrec del Clúster Foodservice de Catalunya s’ha basat en el consum de 120.000 persones representatives de diferents edats i territoris de l’Estat espanyol, incloent les Canàries.

Des del Clúster Foodservice el president del Clúster i director general de Serhs Food, Raimon Bagó, afirma que conèixer les dades de l’Informe és clau perquè el sector es pugui preparar per les noves tendències i canvis d’hàbit de les famílies, i explica que “potser és massa agosarat dir que tots els canvis de tendència es consolidaran, però el que sí que creiem és que el mercat cada cop serà més omnicanal i anàrquic en la demanda, i això obre un món de noves oportunitats que podem aprofitar si sabem interpretar  de forma assertiva informació com la que avui hem posat a disposició dels socis del clúster.”

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
QUÈ POTS LLEGIR A CONTINUACIÓ
Modificar cookies