Barcelona treballa amb els clústers de la ciutat i l’àrea metropolitana pel creixement empresarial

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es va reunir ahir amb els representants dels principals clústers de la ciutat i la seva àrea metropolitana. – Ajuntament de Barcelona

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es va reunir ahir amb els representants dels principals clústers de la ciutat i la seva àrea metropolitana amb l’objectiu d’explorar estratègies compartides per estimular el creixement i la competitivitat de les empreses d’ara fins al 2030.

En un comunicat, l’Ajuntament ha explicat que els clústers han compartit la necessitat d’incorporar més vies per fomentar la innovació, la formació i el talent, potenciar col·laboracions transversals entre els mateixos clústers i el consistori per incrementar les possibilitats de transformació de les pimes.

“Aquesta crisi ens ha fet reafirmar-nos en la necessitat d’impulsar nous projectes i zones econòmiques dins la ciutat, que ens permetin generar oportunitats per les pimes i empreses, amb un model que necessàriament ha de ser més competitiu, sostenible i equitatiu”, ha expressat Collboni.

Re-economitzar el centre

Segons un estudi fet per Barcelona Activa, per ara, la diversificació dels clústers per la ciutat i l’àrea metropolitana és àmplia i es concentra principalment al 22@ i al districte de l’Eixample.

Amb aquest resultat, l’Eixample es converteix en un “entorn urbà clau en la re-economització del centre, sent una oportunitat pel creixement, la competitivitat i l’escalabilitat empresarial”.

Per aquest motiu, l’Ajuntament vol desenvolupar al centre de la ciutat equipaments dedicats a la innovació, l’atracció de talent i la promoció econòmica amb un desplegament de les accions del Barcelona Green Deal i la participació del conjunt de l’ecosistema.

A més a més, l’impacte del Covid-19, “ha obert un període de reflexió sobre els nous models de negoci, els nous perfils de treball, dels usos dels espais i de la seva ubicació, cosa que obre un altre debat sobre la geolocalització i el funcionament dels clústers”.

Teixit empresarial

Barcelona i la seva àrea metropolitana representen un 54% del total del teixit empresarial associat de tota Catalunya i compta amb 32 clústers que prop de 1.500 empresas associades.

Actualment, els clústers donen feina a 150.000 persones a Barcelona i la seva àrea metropolitana i suposen més de 50.000 milions de facturació.

Dels 32 clústers, els més nombrosos a Barcelona són els de la Biotecnologia i tecnologies de la salut; domòtica; eficiència energètica; disseny; nàutica; digital; productes infantils; automoció; TIC-Educació; audiovisual; bellesa; ferroviària; logística, esport i restauració-Foodservice.

A la trobada hi ha participat representants dels clústers Audiovidual, CataloniaBio & HealthTech, Eficiència Energètica (CEE), Digital, Domòtica (DOMOTYS), Energia Solar (SOLARTYS), Barcelona Centre de Disseny (BCD), Il·luminació (CICAT), Biomassa, Aigua (CWP), Hàbitat, Materials Avançats (CLUSTERMAV), Barcelona Clúster Nàutic, Barcelona Centre Logístic, TIC Educació (EDUTECH), Indústria de l’esport (INDESCAT) i el Clúster Foodservice de Catalunya.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
QUÈ POTS LLEGIR A CONTINUACIÓ
Modificar cookies